Prof.Dr. Gülnur AYBET

Prof.Dr. Gülnur AYBET

Kurum: Cumhurbaşkanlığı
Birim: Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu
Ünvan: Kurul Üyesi

BİYOGRAFİ

Gülnur Aybet’in uzmanlık ve ilgi alanları NATO ve AB kapsamında transatlantik ilişkiler, Türk dış politikası, ve Balkanlar’da savaş sonrası yapılanma ve devlet inşasıdır.

1986’da Londra Üniversitesi’nde Ekonomi ve Kamu Yönetimi öğrenimi gören Gülnur Aybet, 1993’te Londra Kings College Üniversitesi’nde Savaş Bilimleri konusunda yüksek lisans, 1997’de Nottingham Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktora yaptı.

Gülnur Aybet, British Akademi, NATO ve TUBİTAK tarafından yürütülen birçok projenin yöneticiliğini yaptı. School of Advanced International Studies (SAIS), John Hopkins Üniversitesi, St Antony’s College, Oxford Üniversitesi ve Woodrow Wilson Center da misafir araştırmacı olarak bulunan Aybet, 2009’da The Times gazetesi tarafından İngiltere’nin en güçlü 20 Müslüman kadınından biri seçildi.

Aybet, 2001-2013 yılları arasında İngiltere Kent Üniversitesi’nde uluslararası güvenlik alanında ilk yüksek lisans programını kurdu ve yönetti.

2014-2016 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanlığı ve BAUCESS Güvenlik Araştırmaları Merkezi kurucu direktörlüğünü yapan Prof. Dr. Aybet, 2013’te İstanbul Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü kurdu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde uluslararası bilim dalında öğretim üyeliği yapan Gülnur Aybet, son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görev yapmaktaydı.

Gülnur Aybet’in kitapları arasında The Dynamics of European Security Cooperation 1945-1991 (Palgrave 2001), A European Security Architecture After the Cold War: Questions of Legitimacy (Macmillan 2000) ve Rebecca Moore ile editörlüğünü yaptığı NATO in Search of a Vision (Georgetown University Press, 2010) bulunmaktadır. Avrupa güvenliği ve Türk dış politikası hakkında Security Dialogue, International Journal, Problems of Post Communism ve Europe Asia Studies gibi bilimsel dergilerde bir çok makalesi yayınlanmıştır. Bununla birlikte, hem Türk hem de İngiliz ve Amerikan günlük gazetelerine makaleler yazmaktadır.

Diğer Çalışmaları

– 2009-2010 yılları arasında Washington’da Woodrow Wilson Center for International Scholars düşünce kuruluşunda Güney Doğu Avrupa ve Siyasi planlama uzmanı (Public Policy Scholar) olarak çalıştı.

– 2005 yılından bu yana İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde St. Antony’s College’da Kıdemli Uzman (Senior Associate Member) olarak üyeliği bulunmaktadır.

– Davetli bilim insanı olarak ABD’nin başkenti Washington’da Johns Hopkins Üniversitesi’nin School of Advanced International Studies (SAIS)’de bulunan Transatlantik İlişkiler Merkezi’nde (Center for Transatlantic Relations) görev yaptı.

– 2007-2009 yılları arasında İngiliz Akademisi’nden (The British Academy) kazandığı araştırma bursunun proje direktörlüğünü yaptı. Proje, NATO ve AB’nin Bosna Hersek’teki devlet yapılanma rollerini inceledi.

– İngitere ve Türkiye hükümetleri tarafından siyasetçi, bilim adamı ve sanatçılar arası diyaloğu geliştirmek için kurulan İngiliz-Türk Tatlıdil Forumu’nun üyesidir. Ditchley Park, Wilton Park ve Atlantic Council gibi üst düzey siyasi planlamacıların katıldığı forumlara sıklıkla davetli konuşmacı olarak sunuşlar yaptı.


Bu sayfada yer alan bilgiler bu adresten 12/10/2018 tarihinde alınmıştır. Eksik ya da hatalı bilgi olması halinde lütfen Öneriler ve İletişim bölümünden bildiriniz.
Bu sayfa, Kamu Kurumları Teşkilat Haritası eserinde referans gösterilen özgeçmişler için hazırlanmıştır.